M.I.P., snelgroeiende en awardwinnende KMO uit Rijkevorsel ontvangt dinsdag Staatssecretaris Servais Verherstraeten. M.I.P. is fabrikant en leverancier van silo’s en opslagtanks.

Zopas kwam daar door een overname een unieke nieuwe activiteit bij: totaaloplossingen voor het aanmaken en opslaan van pekel. Bijzonder actueel in deze winterse tijden. En een nieuwe vorm van strooien die vandaag steeds meer aandacht krijgt.
 
M.I.P. is een toonaangevend bedrijf dat al meerdere prijzen in ontvangst mocht nemen. Waaronder de Prijs Ondernemen van Voka Kempen, de Excellente Onderneming van de provincie Antwerpen. Het werd recent ook genomineerd voor de ‘Beloftevolle onderneming 2012’. Een prijs voor innovatieve en snelgroeiende ondernemingen die in volle ontwikkelingsfase zijn én voor minstens 10% in handen zijn van het Belgische management.

De eerste contacten tussen Verherstraeten en de mensen van M.I.P. werden geïnitieerd door Voka bij de prijsuitreiking Onderneming van het jaar 2012 en verliepen zeer hartelijk. Het bezoek van morgen is hiervan het rechtstreekse gevolg.

Naast de Staatssecretaris zal ook het bijna voltallige schepencollege van Rijkevorsel het bezoek bijwonen. Voka is bijzonder verheugd met zoveel aandacht van politici voor ondernemers op hun grondgebied.
 
Pekel
M.I.P. is een fabrikant en leverancier van silo's en opslagtanks in polyester. Het bedrijf levert maatwerk aan klanten in diverse sectoren, waaronder de landbouw, industrie en voedingssector. Gezien de huidige weersomstandigheden zal er tijdens het bezoek ook veel aandacht zijn voor een nieuwe activiteit van het bedrijf.

‘In 2012 namen we de Duitse ondernemingWintermantel GmbH over’, vertelt zaakvoerder Maikel Elst. ‘Deze expert in winterdienstinstallaties met een marktaandeel in Duitsland van 30% levert totaaloplossingen voor het aanmaken en opslaan van pekel en de opslag van strooizout in polyester silo’s.  

De productie van deze installaties werd verhuisd van Duitsland naar Rijkevorsel waardoor er bijna 10% extra arbeidsplaatsen werden gecreëerd en M.I.P. nu meer dan 110 werknemers telt. Het exportaandeel van M.I.P. stijgt hiermee naar 70% van de totale omzet waarbij onze buurlanden de voornaamste handelspartners zijn.
 
Toekomst
De diverse overheden in Vlaanderen hebben inmiddels de voordelen van pekel ontdekt, dit wordt echter nog beperkt toegepast. ‘De verhoogde doeltreffendheid van het strooien met pekel of nat zout ( droog strooizout waar natte pekel aan wordt toegevoegd) verlaagt niet alleen de kosten van het strooien, het biedt ook voordelen op de milieu-impact en de snelheid waarmee onze wegen en fietspaden terug veilig gemaakt kunnen worden’, legt Elst uit.

‘M.I.P. wil hieraan dan ook meewerken in de toekomst en een plaatselijke partner zijn voor de overheden en bedrijven die hun wegen en fietspaden sneeuwvrij willen houden op een slimme manier.’